Pěvecký sbor Gybon nadchnul posluchače na Karlovarsku i v Německu

V čase Adventu mají pěvecké sbory nejvíc napilno. Celý podzim se pečlivě se připravovaly na koncerty, kde chtějí v závěru roku potěšit publikum svým zpěvem. Studentský sbor Gybon se pod vedením sbormistra Jaromíra Schejbala vydal ve dnech 3. až 8. prosince na své tradiční vánoční turné. Nejprve zamířil do bavorského Osterhofenu, kam byl pozván zdejším školním sborem pod vedením Kerstena Wagnera, aby oba sbory společně zazpívaly v nádherné Basilice 1. adventní neděli při Slavnosti světla. Během koncertu se netleskalo, ale o to větší byl závěrečná reakce publika, které doslova vyskočilo z lavic a mladé zpěváky zahrnulo bouřlivým potleskem. Pro Gybon byl tento úspěch o to cennější, že pro polovinu zpěváků to byla jejich koncertní premiéra. Po přespání v moderní tělocvičně se sbor Gybon vydal do Západních Čech. V Hroznětíně zazpíval sbor na samostatném koncertě v kostele sv. Petra a Pavla. V úterý pak už v sále obecního úřadu v Dalovicích. Gybon upoutal lehkostí zpěvu i skvělými výkony sólistů zpěváků i instrumentalistů.

V podobném duchu probíhal koncert i v německém Reinheimu, kam pravidelně jezdí Gybon více než 25 let. V zaplněném evangelickém kostele předvedl Gybon svůj více než hodinový vánoční program. Posluchači byli nadšeni a tak sbor přidal i známou vánoční píseň Rolničky.  Diváky okouzlili zejména provedením skladby Césara Francka Panis angelicus, kde skvěle zazpívala sopránové sólo Anna Kolinská. V koledách mnohá sóla na pikolu, zobcovou flétnu, fagot a djembe výborně zahrál dvojnásobně zraněný Lukáš Fiedler. Vystoupení sboru provázela příjemná atmosféra a bylo vidět, že se koncertování mladých zpěváků z Hradce Králové opravdu líbí. Předposlední den turné studenti navštívili přírodovědnou část Muzea Weltkultur v Mannheimu. Sbor zde neplánovaně zazpíval v překrásném jezuitském kostele sv. Ignáce a Franze Xavera s výbornou akustikou. Celý zájezd přinesl skvělé kulturní i poznávací zážitky a nová přátelství s německými rodinami. Hudební mládež HK a sbor Gybon děkují za finanční podporu statutárnímu městu Hradec Králové, Královéhradeckému kraji a  Klubu rodičů a přátel Gymnázia Boženy Němcové, bez jejichž pomoci by se celá akce nemohla uskutečnit.

Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized a jeho autorem je Jaromír Schejbal. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.