Sbor Gybon exceloval na mezinárodním festivalu Val Pusteria v Itálii

Studentský pěvecký sbor Gybon Gymnázia Boženy Němcové a Hudební mládeže Hradec Králové se ve čtvrtek 21. června 2023 vrátil z koncertního zájezdu z Itálie. Sbor byl pozván na festival Val Pusteria, jehož 26. ročník se konal v několika městech v samotném srdci italských Dolomit. Nejnáročnějším dnem byla sobota 17. června.  Studenti nejprve účinkovali společně s dalšími dvanácti sbory na dopoledním koncertě v krásném sále Gustava Mahlera ve městě Toblach – Dobbiaco. Posluchače okouzlilo především provedení známé písně Moon river z úspěšného filmu Snídaně u Tiffaniho.  Venku před sálem jsme po koncertě udělali několik fotografií a pak už jsme spěchali do lázeňského městečka Villabassa. Zde nás čekal open air koncert v parku. Po třech českých a jednom německém dětském sboru nastoupil Gybon. V acapellovém programu jsme předvedli především lidové písně. Velký aplaus si vysloužila píseň V horném konci svíťá, kde se se svým excelentním sólem představila Anna Kolinská. Posluchače také strhla energická směs lidovek Po slovácku a nakonec i s rozverným pohybem provedená píseň Jede sedlák do mlejna. Po skončení koncertu jsme se autobusem přesunuli do centra festivalu města San Candido. Zde se setkalo všech 3000 zpívajících účastníků, 88 sborů z 15 zemí z celého světa. Nejdelší cestu sem urazily sbory z Jižní Koreje, Indonésie, Mexika nebo amerického ostrova Guam. Pestrobarevný průvod sborů za vyhrávání místní kapely a hlasitého zpěvu pomalu procházel městem. Nakonec se všichni shromáždili na náměstí před radnicí. Umělecký ředitel festivalu pan Stefano Gentili pronesl zdravici, pak následovaly krátké projevy starostů měst. V závěru průvodu všechny sbory společně zazpívaly slavný Sbor židů  Va pensiero z opery Nabucco od Giuseppe Verdiho. Vrcholem se stalo provedení italské duchovní písně Signore delle cime. Byl to opravdu povznášející pocit být součástí tak velkého mezinárodního sborového společenství. Náš sbor se poté odebral na večeři do Sillianu a rychle se musel připravit na večerní koncert v kostele Panny Marie. Zde účinkovaly dva italské a jeden izraelský sbor. Gybon nastoupil asi ve 22,20 hodin jako poslední účinkující. I když jsme byli počtem zpěváků nejmenší, vystoupení hradeckých studentů doslova zvedalo diváky z kostelních lavic ke standing ovation. Gybon potěšil posluchače známou Gloria od Antonia Vivaldiho, českými lidovými písněmi, skladbami David a Goliáš, Sisi ni moja nebo Cantar. Za finanční podpory statutárního města Hradce Králové mohli studenti rozdávat radost z muziky a užívat si skvělé kulturní atmosféry.

Po skončení festivalu odjeli mladí zpěváci za odměnu do přímořského letoviska Lignano Sabbiadoro, kde si užívali moře, pláže i sluníčka. Sbor neplánovaně zazpíval několik církevních skladeb v místním kostele . Všichni si z koncertního zájezdu odnesli pěkný pocit dobře odvedené práce, poznali nová krásná místa a  zkušenost, že hudba je mezinárodním jazykem a  spojuje lidi všude na světě.       

Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized a jeho autorem je Jaromír Schejbal. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.